Кокосовият орех е способен да пази здравето на нашите зъби

Кокосовият орех и главно неговата мазнина, може да ни помогне в борбата за здравето на нашите зъби

Маслото от кокосовите орехи може да бъде полезно в борбата за опазване здравето на нашите зъби, твърдят учени след проведено проучване.

То може също да бъде включено в търговската верига за продажба на продукти за устна хигиена и по-специално срещу зъбния кариес.

Екип от учени от ирландския технологичен институт Атлон изпита действието на кокосовото масло при напълно естествени за него условия.

Те са изпробвали кокосовото масло и обработено с храносмилателни ензими.

Изследователите установили, че модифицирани ензими в него са повлияли върху щамове на стрептококови бактерии, като на повечето от тях са потискали растежа им.

Към тези бактерии спада и образуващата киселини в устата – Streptococcus Mutans, която е една от главните причинители на кариес по нашите зъби.

В други по-ранни изследвания било установено, че някои ензими в кокосовото масло, които разграждат частично храните в устата имат висока активност срещу микроорганизмите.

Също така модифициран ензим в млякото има свойството да отслаби свързването на S. Mutans, което накарало групата учени да изследва и кокосовото масло с неговите ензими и влиянието им върху бактериите в устната кухина.

Учените от Ирландия ще изследват влиянието и на други храни с модифицирани ензими върху бактериите в устата и върху нашите зъби, както направиха това с кокосовото масло.

Иван Петров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *