Комбуча – целебната напитка, която ускорява метаболизма

Ферментиралият чай е пълен с живи организми, които действат положително на тялото

Вече и у нас най-после може да бъде намерена напитката комбуча. За тези, които не знаят, това е вид ферментирал чай, който се слави с незаменимите си полза за човешкия организъм. Преди време много хора си отглеждаха гъбата комбуча вкъщи и сами си правиха напитката, но от известно време шишенца най-различен вид вече могат да бъдат открити и у нас в магазините за здравословна храна.

Комбуча – целебната напитка, която ускорява метаболизма

Комбуча – целебната напитка, която ускорява метаболизма

Комбучата всъщност представлява подсладен черен, бял или зелен чай, оставен да ферментира 10-ина дни под влиянието на специфични дрожди и бактерии. Понякога се добавят и плодове. За да стане обаче всичко това е нужна гъба майка – хлъзгаво желеобразно образувание, подобно на жълтеникава палачинка. Който я има знае, че трябва да полага грижи всеки ден. В резултат на тази ферментация се получава газирано слабоалкохолно питие и малки гъби – дечица на „майката” гъба. В течността обикновено има киселини – оцетна и млечна, незначителни количества кофеин, захари, биоактивни протеини, минерали, витамини от група В. Комбучата е много полезна, тъй като това е жива напитка и това всъщност е универсален начин за ускоряване на метаболизма и детоксикацията.
За отслабване и поддържане на теглото питието се препоръчват по една чаша веднъж или два пъти дневно половин час преди ядене. Заедно с храната комбучата помага при стомашни проблеми, а редовният й прием укрепва имунната система и създава оптимистично отношение към живота.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Комбуча – целебната напитка, която ускорява метаболизма

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *