Кроасаните и вафлите изобилстват с опасните трансмазнини

Вредните трансмазнини са в продукти, в които в другите страни на Европа не са допуснати, каза проф. Донка Байкова

Пред Нова телевизия проф. Донка Байкова, сподели, че в кроасаните се съдържат около 5% от вредните трансмазнини, което не е позволено в другите страни на Европа. Те са вредни защото трудно се разграждат и това води неминуемо до лоши последствия за здравето. Причината да се слагат тези трансмазнини в сладкарските изделия у нас е, че стандарта ни е под този на средния за европейските граждани.

Д-р Людмила Емилова: Кроасаните и вафлите изобилстват с опасните трансмазнини

Д-р Людмила Емилова: Кроасаните и вафлите изобилстват с опасните трансмазнини

Тези вафли и кроасани направени без трансмазнини са с 20% по-скъпи от другите с тях, установи репортажа на Нова телевизия. Свинската мас не е като трансмазнините, а е разградима, но също е много вредна, въпреки че някои производители им се иска да я слагат в изделията, а защо е вредна може да прочетете – ТУК.

Друг проблем има с безопасните мазнини – те са по-малко дълготрайни и ако не се изкупят от клиентите стават загуба за производителя и търговеца най-вече.

Във вафла с шоколадово покритие има около 0,6% трансмазнини, докато в обикновена вафла няма такива.

Пред БТВ д-р Людмила Емилова, специалист по хранене, вътрешни болести и кардиология обясни, че вредното влияние на хидрогенираните мазнини не се усеща, но действа бавно и сигурно. Те увреждат кръвоносните съдове и особено опасно е, след като си намаже човек филия с маргарин да пие топла вода, това води до бързо образуване на плаки. Те са предпоставка и за образуване на рак в тялото, понеже създават постоянно слабо възпаление. За него четете – ТУК. Трансмазнините стават причина и за хиперинсулизъм, с което се уврежда панкреаса и предизвикват диабет. Те са причина за инсулти и инфаркти и за лошото настроение на децата, поради нарушено кръвоснабдяване на мозъка.

“Демир

Д-р Людмила Емилова обясни, че не трябва да се прави реклама на видовете маргарини и други вредни храни, че съдържат полезната омега-3 и омега-6 мазнини, понеже те са много малко, а вредата от трансмазнините общо взето е много голяма.

Най–правилното е изобщо да не се ядат храни с трансмазнини, защото и малко да са те, натрупват се и това води до изменение на клетките, в които са попаднали или си стоят в мазнините  в тялото, което също е вредно. Просто не могат да бъдат изведени и затова единственият начин е да не се ядат.

А как да разберем дали един продукт има трансмазнини – например ако е течен то вероятно няма, но яко е твърд продукт то неизбежно има трансмазнини. /БЛИЦ

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *