Лечебните свойства на билката бял трън

Билката бял трън е богата на ненаситени мастни киселини, от които се нуждае организмът ни

Билката бял трън е една от най-известните и използвани билки от далечното минало.

Древните гърци използвали семената му за предпазване от болести. Тя се използва за защитата и подкрепата на черния дроб от вредното влияние на токсини, медикаменти и алкохол, стабилизира нервната система, имунитета.

Съдържащите се в нея мазнини са незаменими, ненаситени и полезни за здравето ни. Предимно в маслото й се съдържат витамините А, D, Е, F и други, минералите цинк, селен, мед, бор, йод и други.

Лечебните свойства на билката бял трън

Лечебните свойства на билката бял трън

Билката бял трън е богата на вещества, които са биологически активни и една от най-важните от тях е биологическо активното вещество салимарин.

Той е силен антиоксидант, защитаващ черния дроб от вредните храни, алкохол, лекарства, вещества богати на мазнини. Има анти-метастатично и противовъзпалително действие.

Биологиочно активните съставки в белия трън са полезни за био-мембраните на хепатоцитите, повишават естествената детоксикация и антиоксидантната защита на черния дроб.

Той увеличава отделянето на жлъчка и с това помага да се подобрят процесите на храносмилане и обмяна на веществата.

Белият трън се използва при различни заболявания на черния дроб, като цироза, хронични хепатити холецистит, холангит, при отравяне с химио и лъчетерапия.

Намира приложение при болести на стомашно-чревния тракт, диабет, разширени вени. Провеждан се изследвания за евентуалното му приложение срещу рак и при ХИВ.

Лечебни свойства

Лечебни свойства

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *