Лилави домати – нова мода в здравословното хранене

Сокът на новите домати е изключително полезен срещу рак и сърдечно-съдови заболявания

Нова мода лилави домати създадоха британски учени. Те са с изключителни качества за здравословното хранене. Засега този сорт домати се отглеждат в Канада, тъй като те се водят генно-модифициран продукт, а там законите за ГМО са по-либерални отколкото в Европа.
Засега този сорт лилави домати са в процес на изпитание, но още отсега се знае, че сокът им е много полезен. Цветът на доматите се получава от високите нива на антицианини – съединения, които се съдържат обикновено къпините и други горски свръх полезни плодове.

Лилави домати – нова мода в здравословното хранене

Лилави домати – нова мода в здравословното хранене

Затова и те са лилави на цвят.
Според екипът, селектирал домата, сокът му ще се включи много успешно в борбата с рака и сърдечносъдовите заболявания. Освен това ще бъдат преборвани и други хронични болести. Както знаете обикновения домат съдържа огромно количество ликопен, който също е като щит срещу рака и депресиите. Новият вид дори е още по-полезен.
Растението може да дава до 2000 литра доматен сок, който след необходимите изследвания може да бъде продаван в търговската мрежа.
Лилавите домати имат противовъзпалителен ефект и забавят развитието на онкологични образувания. Опитите засега са правени само върху лабораторните мишки, но се счита, че същите ползи ще има и при хората.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *