Лук, праз и чесън горят коварния рак

Продуктите имат защитен ефект срещу тумори на дебелото черво, хранопровода, ларинкса, простатата и гърдата

За удивителните качества на лука, чесъна и праза свидетелстват хиляди проверени от практиката рецепти и научни изследвания. Най-голямо впечатление правят твърденията, че всички видове могат да намалят риска от рак, играят ролята на „хапче“ срещу високо кръвно, лош холестерол, инфаркт, инсулт и издигат преграда срещу диабет. Различни проучвания намират защитен ефект срещу тумори на дебелото черво, на хранопровода и ларинкса, на простатата, на гърдата.

Лук, праз и чесън горят коварния рак

Лук, праз и чесън горят коварния рак

Лукът обаче има още стотици лечебни приложения. Той укрепва имунитета и засилва издръжливостта. Още от времето на първите Олимпийски игри зеленчукът е смятан за естествен допинг.
Празът пък е с най-деликатната миризма от цялото семейство, но не отстъпва по полезни свойства. Само 90-100 г суров правят чудеса за сърцето. Диетолозите често препоръчват да се съчетават кромид и праз, особено в супи и гозби със задушено месо. Все повече научни изследвания документират ползите за здравето от праза. Оказва се, че в сравнение с главите лук има по-големи количества от някои витамини и минерали. Например празът има повече желязо от лука. По същия начин стоят нещата и с калция.
Празът е сред любимите храни на експертите по отслабване – около 60 калории в 100 грама, и букет от вещества, които ускоряват метаболизма. Той съдържа и много витамини от група В, включително фолиева киселина, витамин Е, мед, калий. Истинската сила на този вид лук обаче се крие в предоставянето на витамин В6, който спомага за разграждането на протеина и е жизненоважен за червените кръвни клетки. Фолиевата киселина е равномерно разпределена в цялото растение, не само в бялата част, както често се смята погрешно.
Суперзеленчукът има и добри количества бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Полифенолите му могат да окажат добър ефект при борбата с хронични възпалителни процеси при ревматоиден артрит, както и изчистването на плаките в кръвоносните съдове, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Чрез по-добър контрол на кръвната захар намалява риска от диабет от коварния втори тип.
Лукът, празът и чесънът през зимата пазят от настинки, хрема, неразположения в гърлото и имат славата на природен антибиотик. Най-полезни са, ако са престояли няколко минути намачкани или ситно нарязани, за да образуват допълнителни лечебни съединения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *