Ето по какво може да се разпознае херпес зостер

Херпес зостер се разпознава по появата на сърбящи парещи и причиняващи болка мехурчета по лигавиците и кожата

 

От детските години на всеки човек са попадали херпесни вируси и се стига до изработване на имунитет при повечето хора още от първото инфектиране. На тези, които не се е стигнало до изработване на защитни антитела, се наблюдава поява на херпес зостер периодично през целия им живот.

Това се случва най-често, когато имунната им система е отслабнала, обикновено при поява на друга инфекция или през пролетта и есента. Също причина може да бъде стрес, физическо или психическо претоварване, а за жените по време на менструация.

Характерното за херпес зостер е появата на болезнени мехури.

Характерното за херпес зостер е появата на болезнени мехури.

При лечение болният трябва да се постави под карантина, да се вземат лекарства облекчаващи болките – от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Да се избягва аспирин, който може да предизвика сериозно болестно състояние – Синдром на Рей. Ако има оток и много силни болки може да се прибегне до лечение с кортикостероиди, които подтискат възпалението, които обаче притежават и лоши странични ефекти при дълготрайна употреба. При поява на херпес зостер потърсете лекарска помощ.  Ако състоянието на болния е много тежко, може да се наложи да постъпи на лечение и в болница.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *