На какво се дължи сърбежът в слабините?

Грижата за кожата в зоната на слабините е изключително важна във всеки сезон

Много често някои хора изпитват силен сърбеж в слабините. Това може да е знак за някакво опасно дерматологично заболяване, което има своето решение, споделя дермаологът д-р Петьо Брезоев пред „24 часа”. По думите му съществуват много дерматози, които могат да предизвикат сърбеж в зоната на гениталиите – гъбични и бактериални инфекции, контактен алергичен или контактен иратитивен дерматит, псориазис, себореен дерматит, лихен и др.

На какво се дължи сърбежът в слабините?

На какво се дължи сърбежът в слабините?

Първият признак е, че се наблюдава някакъв обрив, който би могъл да подскаже на дерматолозите за какво става въпрос. Тогава се поставя диатноза и се назначава лечение. По-трудно е, когато има сърбеж, а няма съпътстващ обрив по кожата. Тогава, според специалиста, става дума за неврогенен сърбеж. При подобни случаи проблемът не е в кожата, а в инервацията на зоната, което най-често се дължи на радикулопатия на нервите, излизащи от долния отдел на гръбнака, заявява докторът.
Хроничният сърбеж и последващо разчесване обаче могат да променят структурата на кожата и това може да предизвика кожен проблем, който да влоши състоянието. Затова при такива сърбежи трябва да се прилагат две лечение паралелно – дерматологично и неврологично.
Опасността идва от това, че кожата по слабините е много нежна и да се предизвика развитие на патогенни микроорганизми и нарушаване на целостта на епидермиса. Д-р Брезоев заявява, че грижата за кожата в зоната на слабините е изключително важна във всеки сезон. Добре е всеки ден да се измиваме с хладка вода и използване на меки сапуни за чувствителна кожа. Бельото най-добре трябва да е памучно и да се сменя всеки ден. Хора с дерматологичен сърбеж трябва да ползват хипоалергични перилни препарати.
При интензивен сърбеж докторът препоръчва зоната да бъде охладена с компрес и след това да бъде нанесен подходящ емолиентен крем.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *