Ето как да си набавим нужния магнезий

Някои хранителни вещества и микроелементи като магнезий, фибри, калий, цинк и други са от голямо значение за здравето

Микроелемента магнезий е жизненоважен за човека. Той е необходим за костите, имунната система, нервите, сърцето, мускулите и за кои ли не органи. За неговата важност можем да кажем, че е един невъзпят герой. Този минерал участва в много телесни функции, които носят отговорност за здравето на всеки човек. И много важно за живота на бебетата, ако не получават достатъчно от този важен минерал – магнезият, може да умрат внезапно без никакви предварителни признаци. Това е много важно да се знае от родителите и особено от майките.

Ето как да си набавим нужния магнезий

Ето как да си набавим нужния магнезий

Ето и нужните дневни дози от магнезий за деня: за мъже от 19 до 30 г. – 400 мг, за над 31 г. – 420 мг; за жени от 19 до 30 г. – 310 мг, за над 31 г. – 320 мг.

Нуждите от магнезий могат да се задоволят с киноа, грухана пшеница, тиквени семки, бадеми, за предпочитане е ядките винаги да са сурови. В процеса на рафиниране на зърнените храни се губи голяма част от магнезия в тях. Също загуба се получава и от пръскането с химикали и ползването на изкуствени торове в земеделието. Така се намалява количеството му в почвата. Най-много магнезий се съдържа в нерафинираните зърнени храни, суровите ядки, бобовите храни, семената на конопа, какаото, кафето, сусама, сусамовия тахан и други. Съдържа се в големи количества и в оризовите трици, водорасли агар сушени, босилек сушен, кориандър сушен, сурови пшенични трици, див лук замразен, копър сушен, сушена мента.

За сравнение в 100 г конопено семе има 856 мг магнезий, босилек – 711 мг, сушен магданоз – 400 мг, сусамов тахан био – 363 мг, пшенични трици – 611 мг, бразилски орех 376 мг.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *