Начини за профилактика и лечение на кожен рак

Как можете да разберете дали имате рак на кожата?

„Всички потенциални ракови образувания по кожата трябва да бъдат биопсирани в специализиран дерматологичен кабинет“ – съветва доктор Диана Иванова от Стара Загора.

В зависимост от предполагаемия вид на туморното образувание, техниката на биопсията може да се различава леко, но важното е да се направи такова изследване.

Всеки потенциален меланом изисква вземане на кожни клетки, които се изучават под микроскоп, за да се определи дали някой от тях са ракови.

Ако бъде диагностицирана меланома, тогава ще се наложат и други тестове, които да оценят степента на разпространението и (метастаза). Тези тестове включват:

  • Визуални – дерматолог Иванова от Стара Загора посочва, че към тях се включват компютърната томография, костно сканиране, рентгенова снимка и ядрено-магнитен резонанс.
  • Други биопсии – с помощта на различни техники, лекарите – дерматолози могат да получат проби от лимфните възли.

Израстъците по кожата, които най-вероятно са базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином или други форми на немеланома могат да бъдат диагностицирани по различни начини. Част от тях могат да бъдат отрязани със скалпел и да бъдат изследвани под микроскоп – казва дерматолог Иванова от Стара Загора.

Какво е лечението на рак на кожата?

rak-na-kojataПовечето форми на кожен карцином могат много успешно да бъдат лекувани, когато са открити още преди да са започнали да се разпространяват. Меланомите, които са засегнали и други органи представляват голямо предизвикателство за лекарите и невинаги има гаранция за пълното излекуване от тях.

“Фигурин

Стандартните процедури за локализиране на базално и плоскоклетъчен карцином са безопасни и много ефективни, като почти не причиняват странични ефекти, обяснява дерматолог Иванова от Стара Загора. Малките тумори могат да бъдат хирургически изрязани или просто трябва да се изстържат клетките от кожата, да се изгорят се електрически ток, да бъдат замразени с течен азот или да се унищожат с ниска доза радиационно облъчване.

В редки случаи, когато базално-клетъчния или плоскоклетъчен карцином е започнал да се разпространява извън засегнатата зона на кожата, тогава се налага първичния тумор да бъде отстранен с операция. След това пациентите могат да бъдат лекувани с радиация, имунотерапия под формата на интерферон и по-рядко с химиотерапия – обяснява дерматолог Иванова от Стара Загора.

Меланомните тумори е добре да бъдат отстранени още преди да започнат да образуват разсейки към другите части на тялото. За да бъде по-сигурно отстраняването, освен меланома се изрязва и част от околната тъкан и евентуално близките лимфни възли, за да се предотврати пропуск на ракови клетки, които в последствие да доведат до рецидив на тумора. Ако меланомът се разпространява към мозъка, тогава се използва радиация, която да забави развитието му и да се овладеят симптомите.

Имунотерапията за лечение на рак на кожата е начин за убиване на раковите клетки, чрез манипулиране на имунната система на организма. По думите на дерматолог Иванова, най-перспективните разработки в областта на този вид лечение са възникнали в резултат на опитите да се третират меланомите в напреднал стадий на развитие.

При тях може да се използват ваксини или хапчета, като те стимулират клетките на имунната система да атакуват по-агресивно раковите клетки. Без такава манипулация, тялото не може да изгради защита по естествен начин срещу туморните клетки, тъй като те са част от целия организъм и не се възприемат като външен дразнител.

Можете да научите още за лечението и профилактиката на кожния рак на Dermatolog-ivanova.com.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *