Ето коя е най-отровната храна на света (СНИМКИ и ВИДЕО)

Рибата фугу е призната за най-отровната храна на света

 

Тя е едно от японските ястия и е известна и употребявана от векове. От нея се приготвя традиционното ястие фугу сашими. Разрешено е да я приготвят само готвачи със специален сертификат.

В Япония тя е известна и като най-вкусната риба на света. В миналото било прието готвачът сам да сложи парчето риба в устата на клиента си и ако се случи да умре от ястието, той трябвало да си направи харакири. Изключение правел само императорът – на него не му било позволено да рискува да опитва от рибата фугу, за да се гарантира безопасността му.

Рибата фугу е призната за най-отровната храна на света.

Рибата фугу е призната за най-отровната храна на света.

Изискването към майсторите готвачи било да умеят да отстранят отровата от рибата, която не се намирала на едно и също място във всяка риба. Статистиката на японските социални служби показва, че за период от 10 години – от 1996 г. до 2006 г. от фугу са се натровили от 22 до 44 души като 60% от тях са завършвали фатално. Повечето то отравянията не са станали в ресторанти.

Деликатесната риба притежава отровата тетродоксин, която е 25 пъти по-силна от отровата кураре и 275 пъти от цианидите. Противоотрова няма намерена засега за нея. Тя действа парализиращо на нервната система. Фатално може да бъде даже докосването на вътрешностите й с голи ръце. Отровата само на една риба е в състояние да убие 40 души. Възрастен човек може да бъде умъртвен за секунди.

Ястие от рибата фугу.

Ястие от рибата фугу.

Рибата е обичайно приета за деликатес специално за елита и за безстрашните. Най-обичайното ястие приготвяно от фугу е сашими – филето от рибата се нарязва на филийки и се употребява сурово, като се потапя в соев сос само за секунда, който е подправен с червен пипер и настъргана ряпа. Едно такова ястие от фугу сашими 250 грама струва 750 долара. Освен това от нея могат да се приготвят супа, салати, яхния и дори питиета.

Фугу сашими

Фугу сашими

Фугу обитава моретата около Япония и Корея, но се среща и в Карибския басейн и другаде, даже и в Средиземно море е била намерена. На дължина стига до 70 сантиметра. Тя се нарича също и риба балон и таралеж заради особения й външен вид.

Годишно японците изяждат 20 000 тона фугу, което говори какъв деликатес е за тях въпреки опасността от отровата.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ето коя е най-отровната храна на света (СНИМКИ и ВИДЕО)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *