Намалете лошия холестерол със скандинавската диета

Риба, зеленчуци, горски плодове и пълнозърнест хляб – тези съставки от скандинавската диета чистят кръвоносната система

Ако искате да намалите лошия холестирол и да се предпазите от всички свързани с това болести на сърдечно-съдовата система, изберете скандинавската диета.

Тя е лесна, лека и същевременно хранителна, така че нищо чудно и да поотслабнете.

Хранителният режим е създаден като брат близнак на средиземноморската диета, но за хора, които живеят в по-студен климат и такива, които нямат достъп до някои храни.

Затова е измислена и като алтернатива на южния начин на хранене.

Основните храни, които са включени в скандинавския хранителен режим, са риба, дивеч, зеленчуци, горски плодове и пълнозърнести продукти.

Разработена е от проф. Мати Уситупа от университета на Източна Финландия, който е направил изследвания върху над 150 затлъстели и болни пациенти от Финландия, Швеция, Дания и Исландия.

След края на изследването, те били подобрили значително здравословното си състояние и намалили вредния холестирол с близо 4%.

Въпреки че средиземноморската диета може да направи това до 9%, то скандинавската има едно много важно предимство – тя намалява нивата на химикалите, които водят до възпаление в кръвта, свързани с появата на диабет тип 2.

При северния начин на хранене се яде риба три пъти седмично, а от месото се хапва само пиле или дивеч.

Ядат се много зеленчуци и горски плодове, които са пълни с антиоксиданти, а рибата – с омега-3 ненаситени мастни киселини. Всичко това помага на организма да изчисти кръвоносната система от лошия холестирол.

Слава Петрова

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *