Народни рецепти при болно гърло и хрема

Чесън, лук, домашна ракия, червено цвекло, мед и лимони ефикасно помагат

Народната медицина има решение на всеки по-лек здравословен проблем, тъй като народът е трупал знания и умения в продължение на столетия когато рядко се е ходело на на лекар. Така хората са се научили да си помагат със средства от природата.
При болно гърло например се прилага едно много лесно и изпитано средство – чесънът. Той действа безотказно при начало на болки в гърлото. Чесънът съдържа алицин, който е естествен антибиотик.

Народни рецепти при болно гърло и хрема

Народни рецепти при болно гърло и хрема

Ако към храната хапнете и една главичка чесън, напълно ще дезинфекцирате гърлото си. Същото важи и за кромид лука. Дори едно парченце от него в устата е в състояние да убие десетки вредни бактерии.
Домашната ракия също влиза в употреба. Тя действа антибактериално и може да пийнете няколко глътки от нея, като преди това си направите гаргара на устната кухина и гърлото. Може да си направите и компрес с ракия. За болно гърло може да си направите също разтвор от една лъжичка мед и сокът от половин лимон и да го излеете директно върху гърлото си. Киселината и меда убиват бактериите и действат противовъзпалително.
При хрема пък едно много полезно средство е червеното цвекло. То има антибактериалното действие и успокоява ефикасно течащия нос. Капвайте по 3 до 4 пъти дневно по пет капки пресен сок във всяка ноздра. За хрема също е полезно да разрежете скилидка чесън на две и да си сложите парченцата в ноздрите. Може и да накапете по няколко капки ракия във всяка наздра. Освен това при много силна хрема или синузит си направете разтвор от морска сол и вода и смъркайте от тази течност, един-два пъти на ден. След няколко дни хремата ще пресъхне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *