Научете за невероятните лечебни свойства на куркумата

Западните практикуващи лекари отскоро започнаха да признават лечебните свойства на куркумата

Лечебните свойства на куркумата са били признати отдавна от холистичната медицина. Напоследък и лекарите от официалната медицина признаха лечебните й качества и ползи за здравето.

Куркумата, оцветената в оранжево подправка е позната от древността на жителите на Югоизточна Азия и Близкия изток. Тя е неизменна съставка в храните на тези народи. Подправката е от семейството на джинджифила.

Една от ползите за здравето е, че куркумата блокира раковите клетки. По-точно блокира ензим, който подпомага растежа на някои видове рак. Например при рак на главата и на шията е установено успешното действие на лековитата подправка.

Куркумата притежава невероятните лечебни свойства.

Куркумата притежава невероятните лечебни свойства.

Проведено е проучване с участието на 21 пациенти с рак на главата и шията, на които е дадено да дъвчат по 2 таблетки на ден, които съдържат 1000 милиграма куркумин. От независимата лаборатория в Мериленд оцениха резултатите от изследването. Те показали, че ензимът насърчаващ растежа на раковите клетки бил инхибиран от веществото куркумин съдържащо се в подправката и така е било предотвратено разпространението на злокачествените клетки.

Медицинският университет на Мериленд доказа също, че куркумата е мощен антиоксидант и успешно се бори със свободните радикали причиняващи рак и други заболявания. Изследванията сочат, че подправката е приложима при рак на простатата, дебелото черво и кожата.

Друго полезно свойство на куркумата е, че както установиха изследванията тя е мощно противовъзпалително средство. В университеат в Аризона се провеждат изследвания от 2006 г. с инжектиране на куркума на плъхове ревматоиден артрит. Според директора на университета д-р Ранди Хорвиц, предварителното лечение с куркума напълно инхибира ревматоидния артрит в плъховете, когато е в самото начало на болестта.

Още за ползите от куркумата четете ТУК, а за лечение на рака ТУК

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *