Не сладкото, а солта ни прави дебели

За 2 седмици на плодове, зеленчуци, варива и сурови ядки се смъкват 7-8 килограма

Според известния диетолог д-р Гайдурков не сладкото и шоколада ни правят дебели, а солта. Той смята, че ако един дебел човек бъде оставен за седмица на шоколад, без сол,  той ще отслабне. Ако махнем солта за известно време от храненето си, задържането на вода в организма отпада, а оттам и хроничният оток, от който се получават завишените килограми. Освен това се оправя и се нормализира кръвното налягане при хипертониците.

Не сладкото, а солта ни прави дебели

Не сладкото, а солта ни прави дебели

Според доктора шоколадът не пречи нито на кръвното, нито на килограмите, разбира се в разумни количества – до 100 грама на ден. Докато щипка сол, около 1 грам, веднага покачва с 1 килограм теглото и вдига и кръвното. За съжаление солта е с висока концентрация почти във всички стоки в магазина – има я в хляба, колбасите, консервите, сандвичите, дори и в сладоледа. Затова д-р Гайдурков съветва за най-бързо и лесно лечебно хранене за 2 седмици да се мине на плодове, зеленчуци, варива и сурови ядки. Така за този период спокойно могат да се стопят около 7-8 килограма. След това с диетата теглото се поддържа лесно, ако не се прекалява със солта.
За да сме здрави д-р Гайдурков съветва да консумираме много сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, а да зачеркнем от менюто си технологично преработените храни. Той смята, че не е необходимо да бъдем аскети, защото всъщност тайната е в мярката.

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Не сладкото, а солта ни прави дебели

  1. Много смислена статия. Напълно съм съгласна, че солта е тази, която ни покачва теглото. Аз от девет месеца не консумирам захар, но теглото ми си остава почти същото. Имаше период, в който ме боляха бъбреците и спрях солта, тогава веднага почувствах по дрехите, че съм смъкнала килограми. Лошото е, че не мога да свикна постоянно да ям безсолна храна. Въпреки, че преди ядях много сладко, по-лесно спрях захарта…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *