Ниският пулс може да доведе до високо кръвно налягане

Следенето на кръвното налягане и пулса ни дава възможност да разберем как и на какви обороти работи сърцето ни, както и какви са рисковете от сърдечносъдови заболявания, като нелекуваният нисък пулс може да доведе до проблеми, сред които и високо кръвно налягане, пише сайтът ezine.bg

Нормалните нива на пулса се движат между 60 и 100 удара в минута. Ниското ниво на пулса показва най-общо, че сърцето не функционира толкова добре, а много ниските нива могат да представляват сериозна опасност за здравето.

Ниският пулс може да доведе до високо кръвно налягане

Нелекуваният нисък пулс може да доведе до проблеми, сред които и високо кръвно налягане

Пулсът се нарича също така и сърдечен ритъм – броят на ударите на сърцето в минута, чрез което то предоставя кръв, кислород и хранителни вещества в организма. Пулсът варива през денонощието, като той е в състояние на покой при събуждане сутрин, а през деня пък може да намалее и/или забърза в зависимост от извършваните дейности, възможния стрес и храната, с която се храним.

Пулсът може да се измери на дланта или на врата чрез показалеца и средния пръст, като ударите се броят една минута или за десет секунди, умножени след това по шест. Нивата между 60 и 100 в състояние на покой се считат за нормални.

Брадикардията е медицински термин, означаващ ниски нива на сърдечния пулс, които могат да са предизвикани от метаболични заболявания, увреждане в сърдечните структури, дисбаланс в електролитите или от прием на лекарства.

Брадикардията се диагностицира често, когато пулсът падне под 60 удара в минута. Когато обаче става въпрос за активни спортисти и атлети, пулсът от около 60 удара в минута или по-малко в състояние на покой се смята за нормален.

“Демир

 Ако пулсът падне до прекалено ниски нива, може да се усети отпадналост, умора и замаяност. Нужно е веднага да се потърси медицинска помощ, тъй като може да има опасност от сърдечна атака. Само лекар може да прецени дали има някаква реална опасност за здравето и да назначи съответното лечение. Ако брадикардия не се лекува, тя може да доведе до високо кръвно налягане, болки в гърдите или сърдечни проблеми.

При високо кръвно налягане се наблюдава повишаване на напрежението в артериите, пренасящи изпомпаната от сърцето кръв до всички тъкани и органи в тялото. Именно от високо кръвно наляга страдат голям брой хора, тъй като то е основен проблем в сферата на сърдечносъдовите болести.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *