Няколко билкови рецепти за отпадналост, анемия, бронхит и неврастения

Народни рецепти, които са полезни при някои заболявания

Първата рецепта е полезна при липса на апетит, анемия, отпадналост, лошо настроение, помага и при косопад и пролетна умора.

Тя е с връхните листенца от зелена коприва. Приготвят се 2 супени лъжици от нарязани на ситно листа от зелена коприва. След това се заливат с кипяща вода – 400 мл и трябва да кисне около 1 час. Изпива се по една кафейна чашка на гладно 3 пъти дневно. Отварата може да се употребява по-продължително време. Тя е много полезна особено през пролетта, когато трябва да се пребори пролетната преумора. Действа общо укрепващо на организма.

Друга рецепта при изтощение, депресия, полова слабост, както и за възстановяване след прекарано тежко заболяване и неврастения.

Копривата е полезна при отпадналост, анемия, за укрепване на организма.

Копривата е полезна при отпадналост, анемия, за укрепване на организма.

За целта са нужни коренни от билката левзея. Ползват се само корените й, които се вадят през ранната есен. Те трябва да се измият много добре, след това се изсушават на открито и проветриво място. Вземат се 1 супена лъжица от наситнени сухи корени от билката и се запарват с един литър кипнала вода, след което трябва да кисне два часа.

Изпива се по една ракиена чашка три пъти на ден на гладно. Пие се до постигане на желания ефект – укрепване на организма.

Трета рецепта се прилага при възпаление на дихателните пътища, бронхит, силна и упорита кашлица.

Приготвят се: листа от подбел – 30 грама, стръкове от медуница – 20 грама, листа от живовляк – 40 грама, цвят от лопен – 20 грама,. Вземат са наситнени билки от цялата смес за приготвяне на отвара – две супени лъжици от посочената смес се запарват с 500 милилитра кипяща вода и се трябва да ври за 2 минути. Изчаква се да изстине и тогава се прецежда. Пие се 3 пъти по една винена чаша.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *