Няколко домашни рецепти за лечение на екзема

Екземата е нервно – възпалителна и инфекциозна реакция на кожата

За лечение на екзема се използват както лекарства изписани от лекар специалист – мехлеми, лосиони и кремове създадени за целта, така и от домашни средства.

Ето няколко рецепти с домашно приготвени продукти:

Взема се 1 супена лъжица краве масло и се вари с 1 чаена чаша вода докато се получи лепкава и гъста смес. Прецежда се и се изстисква получената суровина. Прибавя се количество глицерин равно на тази изстискана суровина. С така добития мехлем са маже болното място.

Може да се приложи намазване и налагане на болните участъци със смачкани ягоди. Те могат да бъдат заменени и с плодове от боровинки, той е полезен както при мокра екзема, така и при изгаряния на кожата, а също и при други кожни проблеми.

Екземата е нервно – възпалителна и инфекциозна реакция на кожата

Екземата е нервно – възпалителна и инфекциозна реакция на кожата

За мокра екзема се прилага смес от 100 мл чист бензин и 3 грама йод. Намазват се увредените участъци по кожата с добре разбърканата смес и са достатъчни само 4–5 намазвания, за да се постигне добър резултат.

Терапия на мокра екзема – сварява се един голям картоф във вода. С отварата се намазва болното място и се оставя да съхне, без да се избърсва. Отварата е годна само за 3 дни. След изсъхване болното място се намазва със зехтин или рибено масло. Терапията трябва да се прилага за 8 седмици.

Рецепта за кожни екземи и косопад с чесън. Прясно изстискан сок от чесън се налага на болните места на кожата или в корените на косата, ако е за косопад. Престоява се около 2 минути и се изплакват намазаните места с вода.

При екзема в ушите се прилага чист майски мед натопен с памуче. Той се намазва в засегнатите участъци в ухото. Медът може да бъде и по-късен, но да е чист. Процедурата трябва да продължава около месец, след което екземата изчезва.

Този ефект може да се постигне и с чист ябълков оцет. Ухото се запушва с памук напоен с оцета и се държи така половин час. Пълно излекуване трябва да настъпи след една седмица.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *