Ограничават подправката канела, заради отровно вещество в нея

Евросъюзът ще намали канелата в някои изделия, заради съдържащия се кумарин в нея

Въпреки че прекрасната  канела е една от най-полезните подправки и присъства в много рецепти за отслабване, засилване на имунитета и сваляне на високо кръвно и кръвна захар, специалисти по хранене и медицина от Евросъюа са решили да ограничат употребата й. Оказва се, че ще бъде ограничено съдържанието на канела в печените сладки, които се продават в магазините, тъй като подправката можело да има вредно влияние върху организма.

Ограничават канелата, заради отровно вещество в нея

Ограничават канелата, заради отровно вещество в нея

Опасността идвала от там, че в сладките се слага най-често използвания тип канела – касия. В нея се съдържа едно доста отровно и опасно вещество, наречено кумарин.
Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят учените, цитирани от в. „Дейли телеграф“.
Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. В резултат на това в Европейския съюз вече са били приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара. Те са 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционнни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.
Някои северни държави като Швеция и Норвегия са решили да използват в печивата си тайландска канела, която съдържала по-малко количество кумарин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *