Опасен конюнктивит дебне летовниците по морето

Лекарите отчитат бум на очни инфекции по курортите в страната

През летния сезон традиционно струпването на хора по курортите води до увеличаване на някои заболявания. Тази година не изостава в това отношение. Лекарите отчитат повишаване процента на заболелите от различни очни инфекции по морето и по курортните селища, където има басейни, пише „Блиц”. Според офталмологът от столичната университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” доц. Красимир Коев, в момента се наблюдава истински бум на конюнктивити и други инфекции по очите.

Опасен конюктивит дебне летовниците по морето

Опасен конюктивит дебне летовниците по морето

Заболелите са били на почивка по море и балнеокурорти с открити водни площи и са се върнали по родните си места с възпалени очи. Причините са силното слънце и В-ултравиолетови лъчи, които водят до алергични конюнктивити, но могат да провокират без време и пердета на очите, заявява докторът. По думите на лекаря тези опасни очни болести започват съвсем внезапно със зачервяване на очите, глождене и сърбеж. Ако се събудите с гуреливи залепнали клепачи и гноен секрет, трябва да сте наясно, че имате конюнктивит. Алергичният конюнктивит не е заразен, но трябва да се лекува навреме, за да не се получат по-страшни усложнения.
За да се предпазим от вредните слънчеви лъчи, доц. Коев съветва пред деня да се носят слънчеви очила с UV-филтър. Ако вече сте пипнали алергичен конюнктивит, веднага трябва да се обърнете към лекар, а не да предприемате самолечение, за да не получите още по-големи усложнения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *