Опасност от епидемия от варицела очакват епидемиолози

Най-застрашени са децата между 1 и 6 години, но след преболедуване се изгражда траен имунитет

Повишила се е заболеваемостта от варицела и според главният епидемиолог на България д-р Ангел Кунчев се очаква болестта да продължи разпространението си.
Bарицелата е опасно инфекциозно заболяване, вид шарка, от което се разболяват предимно децата между 1 и 6 години. Затова трябва много да се внимава, тъй като цели детски градини и училища могат да пламнат от зараза.

Опасност от епидемия от варицела очакват епидемиолози

Опасност от епидемия от варицела очакват епидемиолози

Варицелата започва като грип – с повишена температура, главоболие, липса на апетит, лека хрема, кашлица и зачервено гърло, болки в корема. След ден-два се появява обрив по кожата на лицето и тялото, по окосмената част на главата, по лигавицата на устата и по половите органи. Първоначално това са червени петънца, които се превръщат в пъпки, а после – в мехурчета. След няколко дни пъпките се пукат или завяхват, покривайки се с корички.
След като се преболедува от варицела, се придобива траен имунитет, като повторно заразяване е много рядко. При възрастните заболяването протича по-остро – всички изброени симптоми са силно изразени.
Варицелата е често с добра прогноза и висока заразност заболяване, което засяга почти всички възприемчиви деца преди юношеската възраст. Тя не винаги има доброкачествено протичане и може да бъде свързана с определени усложнения, които се наблюдават по-често сред новородените, бременните и възрастните. Най-сериозните от тях са варицелнaта пневмония и енцефалит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *