Опасностите, които ни дебнат от климатика

Климатиците могат да станат причина за необясними болки в главата при много хора.

Неотдавнашни изследвания разкриват, че продължителният престой в помещение с климатик може да доведе дори до сериозно депресивно състояние.

Синусите и челото са подложени на непосредственото въздействие на студената въздушна струя, което може да доведе до сериозно възпаление на синусите, както и до болки в областта на челото.

Това важи с особена сила за автомобилния климатик, който крие и една друга опасност за здравето – бактерии и микроби, които се развъждат във вътрешността на уреда и впоследствие се разпространяват с въздушната струя.

Очите са също сериозно застрашени от действието на сухия въздух, който може да стане причина за сериозни очни възпаления.

Носът, гърлото и бронхите са също непосредствено застрашени от действието на климатика.

Настинка и хрема, дразнеща кашлица и пресипнал глас, алергии и възпаления на горните дихателни пътища – това са само част от проблемите, които можем да си докараме, излагайки се на въздействието на прохладната струя.

Някои кардиолози смятат, че дългият престой в климатизирано помещение повишава кръвното налягане, което на свой ред увеличава риска от сърдечни проблеми.

Ръцете и коленете също не са застраховани от възможни здравословни проблеми – схващане и обездвижване на мускулите, както и болки в ставите.

Някои учени смятат, че климатикът е отговорен дори и за напълняването, защото той не позволява на тялото да се поти, за да изхвърли излишните калории.

Константин Серафимов

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *