Органите ни могат да бъдат съсипани от желязодефицитна анемия

При поява на желязодефицитна анемия потърсете квалифициран лекар хематолог, за точна диагноза и лечение

Хемоглобинът е пигмент на червените кръвни телца, който улавя кислорода от въздуха и го разнася до клетките на тялото. Чрез него се осъществява дишането на всяка клетка. Това може да се осъществи само ако имаме достатъчно желязо в кръвта, защото то осъществява разнасянето на кислорода. При наличието на желязодефицитна анемия всички клетки започват да страдат от недостиг на кислород.

Органите ни могат да бъдат съсипани от желязодефицитна анемия

Органите ни могат да бъдат съсипани от желязодефицитна анемия

Ако ни липсва желязо, хемоглобинът започва да си го набавя от органите, защото не може да прави икономии, той си взема толкова колкото му трябва. При недостиг на желязо, той започва да го взема от резервите в далака, черния дроб и кръвта. След като ги изчерпи ще заживее в немотия и ще е зависим от това, което му подаваме чрез храната, лекарствата и други. Организмът ни ще се стреми да задоволи предимно нуждите на най-важните органи – сърцето и мозъкът, а други по маловажни ще гладуват за кислород.

При съмнения за желязодефицитна анемия трябва да се потърси помощ от гастроентеролог, защото може да има някакъв проблем с храносмилателните органи, ако е на лице някакво кървене, при язви и гастрит може да се получи недостиг на желязо. Инфекциите водят до непълно усвояване на желязото, затова трябва да се обърне внимание да не би да ги има и тях.

Близо ¼ от хората с хипотиреоидизъм страдат от желязодефицитна анемия.Затова трябва да се потърси помощта и на ендоктринолог. При хипотиреоидизъм се наблюдават същите симптоми както и при анемия – отпадналост, сънливост през деня, косопад, отслабване на паметта. Анемията често е не главно заболяване, а съпътстващо на други.

Трябва да се посети и диетолог, защото в храната ни е възможно да липсва желязо и да се направи нужната справка при специалиста е необходимо, ако имаме съмнения за желязодефицитна анемия. Ако решите да се запасявате с желязо, ще ви помогне месото, при това се препоръчва говеждо и говежди черен дроб. Колбасите и свинското няма да ви са от полза, а ще имате вреда. Имайте пред вид, че има случаи, когато се увеличава хемоглобинът, при преминаване на вегетарианско хранене, но понеже всеки организъм е индивидуален, обърнете внимание от коя храна се чувствате добре и наблегнете на нея.

Демир бозан билки за бъбреци

Освен към тези специалисти трябва да се обърнете и към специалист хематолог. Трябва да се убедите, че не страдате и от скрит недостиг на желязо. Поне веднъж в годината трябва да се изследва кръвта. Ако хемоглобинът е под 137 г/л за мъжете и под 122 г/л за жените значи трябва да се започне някаква терапия с храни или с желязо съдържащи таблетки предписани от лекар.

Хематолозите препоръчват при нужда да се приема от страдащите от желязодефицитна анемия таблетки с лесно усвоимо желязо. Витамин С също е важен за усвояването на желязото и затова е добре да се приема по 4-5 мг на 1 милиграм желязо.

С приемането на желязо не трябва да се приемат лекарства, които намаляват усвояването му: тетрациклин и антиацидни средства, а също така и калций.

Дозата не трябва да се превишава, защото излишъците се натрупват и са вредни.

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитна анемия

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *