Освен полезен, прополисът може и да ни навреди

Бъдете внимателни, защото продуктът предизвиква и опасни алергии

Свойствата и полезните качества на прополиса са безспорни. Той се счита за природен антибиотик, убиващ всички вредни бацили, микроби и бактерии. Но той може да бъде и много опасен, тъй като може да предизвика алергии при хора, които са алергични към полени. Много хора приемат прополис като спиртен разтвор за засилване на имунитета или като гаргара срещу пародонтоза.

Освен полезен, прополисът може и да ни навреди

Освен полезен, прополисът може и да ни навреди

Но ако усетите някакви непривични симптоми, които не са се появявали преди при вас, е добре да спрете продукта, тъй като това може да е алергична реакция. Така се случило със 75-годишна жена, която приемала прополис, но месец след това получила неприятен секрет в устната кухина. След хиляди перипетии и прегледи, в които не й откривали нищо, но накрая се наложило да бъде приета в болница в пулмологично отделение. Там лекарите й казали, че състоянието й вероятно се дължи на прополисовата тинктура, пише „Блиц”.
На жената се наложило да й поставят инжекции с антибиотици, но въпреки това състоянието й не се подобрявало.
Лекари споделят, че при контакт на прополис с кожата на човек, алергичен към продукта, може да възникне контактен дерматит. Най-често се възпаляват основно китките и раменете. Ако човек продължава да приема прополис, може да развие и различни алергични реакции, при които се възпаляват бузите и челото, вътрешната повърхност на коленете, раменете и ръцете, а понякога – кожата на ханша и гърба. При пиене на прополисови тинктури и настойки и при вдишване на пари пък могат да бъдат предизвикана ерозия на лигавицата в устната кухина. Бъдете много внимателни!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Освен полезен, прополисът може и да ни навреди

  1. Здравейте,
    Информацията от статията е полезна и абсолютно вярна. Не така обаче стоят нещата с приложеното видео. Това, което колегата от клипа остъргва от рамките е абсурдно да се нарече прополис – по-скоро е чист восък. Не знам също дали на някой му направи впечатление къде се съхранява така добитото вещество. В джоба!
    Поздравления за руснаците! Перфектно показаха как не трябва да се правят нещата…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *