Откриха ген в мозъка, на който се дължи гениалността

За гениалността на човека съществува ген, доказа ново проучване извършено от английски учени

Ново откритие доказващо съществуването на ген, отговорен за гениалността и интелекта на човека направиха учени от Великобритания, от института по психиатрия към лондонския университет „Кингс Колидж”, пишат chudesa.net и 30dumi.eu.

Названието на новия ген е NPTN. От проведените научни проучвания се установи, че неговата активност увеличава плътността на сивото вещество в лявото полукълбо на мозъка. Благодарение на това се увеличават познавателните способности на мозъка, също и интелектуалната дейност.

Откриха ген в мозъка, на който се дължи гениалността

Откриха ген в мозъка, на който се дължи гениалността

Д-р Силване Десривиерес, ръководител на екипа извършил откритието и старши преподавател по биология, сподели, че гениалността се дължи именно на този ген. Намерението на учените е да работят върху установяване кои са причините за разликата в умствените способности при отделните личности. Досега е открито, че извършването на обмен на информацията между отделните неврони в мозъка влияе върху потенциала на ума, а на този обмен на информация влияе генът NPTN. Когато той е активиран се забелязва постепенно увеличаване на плътността на сивото вещество на лявото полукълбо на мозъка.  Учените обясняват гениалността със способността на мозъка да извършва комуникация и да обработва всякаква информация.

Има случаи, при които след преживяна травма в мозъка да се отключат гениални способности на потърпевшия индивид, без да ги е имал преди това. Това явление е рядко и се нарича севантизъм.

Например Орландо Серел преживял нараняване на главата, когато бил на 10 години по време на игра и в следствие получил феноменална памет. Той можел да помни всичко с най-големи подробности. Друг човек – Дерек Амато преживял травма при падане в басейн и от това придобил умението на виртуозен пианист. За всеки подобен случай е бил активиран от външните причини откритият на скоро ген на гениалността NPTN.

Д-р Силване Десривиерес обясни, че откритието на ген NPTN може да ни помогне да се разбере какво става в невроналните нива при някои умствени увреждания, когато способността на невроните да общуват ефикасно е подложено на известен риск. Тя също подчерта, че откритието не означава откриване на ген на интелигентността. Изследването потвърди, че гениалността се повлиява много от генетични и екологични фактори. Генът, който те открили обяснява само малка част от различията в умствените способностина хората, сподели Д-р Силване.

“Фигурин

Откритието е публикувано в списанието Molecular Psychiatry през февруари, може да помогне на учените да намерят повече разбиране за биологичните механизми, които са в основата на няколко психиатрични разстройства, като аутизъм и шизофрения, тъй като хората страдащи от тях често са с намалена познавателна способност. До тук ни водят доказателствата за ген NPTN, за ролята му върху здравето на нервната система и психиката.

Още за открития за клетките четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *