Откриха кой е виновен за неприятното напълняване през зимата

Парното и топлината са причина за напълняване през студените сезони

Холандските учени откриха кое точно ни кара през зимата да трупаме неконтролируемо килограми. Освен че студът ни кара да се храним по-калорично и ни държи по-дълго на едно място, вместо да излизим навън и да се движим, сега стана ясно, че парното предразполага към напълняване.
Според изследователите именно топлите радиатори вкъщи са основен фактор за трупането на повече калории през зимата. Това било така, тъй като не се налагало тялото да изразходва калории, за да се топли.

Откриха кой е виновен за неприятното напълняване през зимата

Откриха кой е виновен за неприятното напълняване през зимата

Екип от учени от университета на Маастрихт е доказал, че 19 градуса по Целзий са достатъчни в помещенията през зимата. Според други учени пък по-ниските температури изостря апетита и също е опасно за натрупването на килограми.
Холандските учени обаче смятат, че през зимата по принцип хората прекарват по-голямата част от времето си на закрито. Като охлаждаме и затопляме жилищата си според сезона за да се чувстваме добре, ние намаляваме изразходваната енергия за контролиране на телесната температура – както за затопляне през зимата, така и за охлаждане през лятото. По този начин енергийният баланс се нарушава и ние трупаме килограми. Ако температурата бъде намалена на 19 градуса, хората ще отслабват по-лесно. Разходът на енергия, за да затоплим тялото си се увеличава с около 6%, когато е леко хладно, твърдят холандските учени. Ефектът се проянява обаче в по-дългосрочен план.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *