Откриха колко чаши вода на ден ни предпазват от камъни в бъбреците

Не забравяйте да пиете вода, за да бъде организмът ви здрав и млад дълго време и да не образувате камъни в бъбреците

Учените отдавна откриха, че водата е вълшебна и има памет. Но не забравяме ли ние да я консумираме, особено сега в по-студените дни, когато не сме толкова жадни както през лятото. Знайте, че трябва да пиете определено количество вода всеки ден, за да поддържате добра работата на бъбреците си. Учените определиха, че 8 чаши вода на ден ни предпазват от образуване на камъни в бъбреците.
Водата е не само за това. Когато почувствате внезапно глад между редовните хранения, не е желателно да бързате да го запълните със сладкиши или шоколади. Опитайте с чаша вода да задоволите чувството за глад. Това е мнението на професор д-р Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Откриха колко чаши вода на ден ни предпазват от камъни в бъбреците

Откриха колко чаши вода на ден ни предпазват от камъни в бъбреците

Съветът е особено важен в голяма степен за децата, защото те често пъти бъркат чувството за глад с това на жажда. Това обаче се случва и на възрастните. Затова когато малчуганът се оплаче, че е гладен не му давайте всеки път да яде, особено, ако е с наднормено тегло. Опитайте първо с чаша вода. Също не заменяйте водата със сокове или чай, които съдържат калории и няма да постигнат добър воден баланс, а той е много необходим за детето докато расте. Още по-вредно е за децата, ако му позволите да пие газирана напитка вместо вода. Изследванията доказват, че ако не достига дори 1-2% вода, в организма започват да намаляват умствените способности. Вследствие се намаляват концентрацията и дори паметта, а при децата се получава влошаване на резултатите в училище. Когато организмът започне да губи вода се чувства умора. Когато сме изразходвали 1-2% от водата в организма започваме да чувстваме жажда. Затова е по-добре да пием от 6 до 8 чаши на ден преди да сме стигнали до това състояние. По този начин ще предотвратим и риска от развитие на камъни в бъбреците и жлъчката.
Учените са установили, че наваксването с пиенето на вода след дехидратация не възстановява бързо паметта и умствените способности.
Масата на едно дете е 75% вода, а на възрастния човек е около 60%. Една от причините за болестите на тийнейджърите е недостатъчното пиене на вода. Експертите съветват водата, която пием, е да бъде със стайна температура.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *