Вносен лимец ни трови, внимавайте!

Според председателя на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите лимец, който се отглежда в Украйна е залял нашия пазар

В последно време любителите на здравословното хранене полудяха по различните алтернативни на пшеницата храни като лимец, киноа, чия и др. Вече се продава и хляб от лимец, който много хора предпочитат, защото знаят полезните качества на това древно зърно, което не е претърпявало промени векове наред и замества ГМО пшеницата.
Но председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите в България алармира, че нашият пазар е залят с лимец, отглеждан в Украйна в района на Чернобил, който трови хората, които го ползват.

лимец

Според председателя на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите лимец, който се отглежда в Украйна е залял нашия пазар

По думите на специалиста цели полета около Чернобил били засадени с лимец, който имал за цел да изтегли от почвата радиацията, натрупана при аварията на атомната електроцентрала през 1986 година. След това той се пласирал както на вътрешния, така и на чужди пазари, един от които е българския.
Този лимец, отглеждан в Украйна не би трябвало изобщо да се продава, а да се изхвърля, но тъй като положението на Украйна е много тежко, те продават всичко, което могат да продадат, между които и този лимец. Така той стига до хлебопекарните и хлебните къщи, дори се пакетирал и се продавал в магазините. С него хората можели да си правят сами хляб от лимец, който в крайна сметка вместо да ни прави по-здрави, ни разболявал още повече. Знае се, че радиацията действа изключително негативно на хората, причинявайки рак, тумори и други страшни болест.
Вместо да бъде унищожен, лимец от Украйна се внасял у нас и се продавал на много по-високи цени от тези на пшеницата.
У нас лимец се отглежда все още малко и не може да захрани целият пазар, и да отговори на огромното търсене. Затова се прибягва именно до този личец, закупуват от Украйна. Можем само да се надяваме това, което казва този председател да не е истина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *