Пародонтоза – причини и лечение

Неприятната пародонтоза е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса, пише сайтът rozali.com

Застрашени са главно хората над 30-годишна възраст, но вече все повече млади хора също страдат от нея. Това не е само стоматологично заболяване, но също така е обвързано и с болести на ендокринната, кръвоносната и нервната система. 

Пародонтоза – причини и лечение

Неприятната пародонтоза е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса

Самата пародонтоза протича в няколко стадия. Най-напред се появява сърбеж, зачервяване, парене и изтръпване на венците. По-късно венците започват да се подуват, набират гной и може да започнат да кървят. Понякога пък венците стават бледи. Много често заболяването е придружено и от лош дъх и абсцеси, които се образуват периодично. Самото възпаление на венците и бактериите, намиращи се в устата, могат да предизвикат възпаление на лимфните възли.

В последния стадий на неприятната пародонтоза се наблюдава оголване на зъбите в основата им, което се получава заради атрофия на края на венеца. Образуват се също така джобове, в които попадат микроорганизми и храна, образува се зъбен камък. Това води до продължителен възпалителен процес, разпространяващ се и още по-надълбоко, в крайна сметка засягайки и костта. Зъбите се разклащат и падат, ако не се вземат мерки.

“Фигурин

Зъбните проблеми водят и до проблеми с храносмилателната система (колит, гастрит, язва и др.). Може да се появят чернодробни, бъбречни, сърдечни и други заболявания вследствие на тежката пародонтоза.

Сред възможните причини за заболяването се смятат: зъбен камък, лошо поставена пломба или пък протеза, липса на витамини, занемарена зъбна хигиена, неправилно подредени зъбинездравословен начин на живот и др. Възможна е също така и генетична предразположеност. Застрашени са най-често бременните, болните от диабет и хората, които имат неправилна захапка.    

Лечението на неприятната пародонтоза е комплексно и индивидуално, провеждано с общите усилия на терапевт, ендокринолог и невропатолог.

Най-напред трябва да бъдат излекувани възпалителните процеси в устната кухина. Зъбната плака и зъбният камък трябва да се премахнат. Нужно е организмът да се насити с витамини, както и да се спазва диета, богата на витамини и минерали.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *