По уникален метод сменят тазобедрени и коленни стави вече и у нас!

Наши хирурзи правят миниинвазивно протезиране през 10-сантиметров разрез

По нов и много специален и щадящ пациентите начин вече могат да се сменят проблемни тазобедрени и коленни стави и у нас. Лекарите от столичната болница „Сердика” вече са извършили няколко такива операции, чрез които за много бързо и много по-лесен начин става смяната на болния орган. Става въпрос за смяна през 10-сантиметров разрез в крака, което скъсява периода за възстановяване на пациентите.
Уникалният метод все още е напълно непознат в България и първите 4 операции вече са факт в отделението по ортопедия към болница “Сердика” в София.

По уникален метод сменят тазобедрени стави вече и у нас!

По уникален метод сменят тазобедрени стави вече и у нас!

Екип под ръководството на д-р Николай Тивчев прави тази операция по почина на проф. Андре Гехтер, работещ в клиника по ортопедия в Швейцария. Това е първото у нас миниинвазивно протезиране на тазобедрени и коленни стави.
Методът може да се прилага при всички, които се нуждаят от подобна операция. Пациентите се приемат по определена клинична пътека и плащат само имплантите си. Болницата разполага със специален инструментариум, който е предоставен на болницата от фирмата производител за ползване напълно безвъзмездно.
Операцията се прави със спинална упойката или т. нар. епидурална анестезия, съобщава вестник „Доктор“.
Интервенцията трае 2 часа и половина и по време на нея не се налага кръвопреливане, тъй като се прави през много малък разрез. По думите на лекарите от екипа възстановяването на оперираните става след около 3 дни.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “По уникален метод сменят тазобедрени и коленни стави вече и у нас!

  1. Имам интерес към тази операция.Желанието ми е много силно за повече подробности за новия метод .

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *