Получаваме болни стави, косопад и рак, ако зъбите ни са развалени

У нас малко хора има дентална култура и посещават зъболекар само ако вече не могат да търпят болката в зъбите си

Ако в устатата си имате болни и загнили зъби или пък развален зъб, който се нуждае от пломба, непременно си запишете час при зъболекаря и си ги оправете. Разбира се, страхът от посещение при специалист по дентална медицина е голям, но пък ако не ходите при него, има опасност сериозно да навредите на здравето си.
Според специалисти болните зъби са източник на редица опасни заболявания.

Получаваме болни стави, косопад и рак, ако зъбите ни са развалени

Получаваме болни стави, косопад и рак, ако зъбите ни са развалени

Едно от тях е рак на панкреаса, а за около половината от случаите на това заболяване били виновни именно развалените зъби, инфектираните венци и дори по-леки проблеми с челюстта.
Болните зъби са и фактор за поява на ревматизъм, ставни заболявания и сърдечно-съдови възпаления, като перикардити и миокардити, пише „Блиц” като цитира вестник „Монитор“. Освен това някои кожни заболявания като алопеция ареата, при която косата окапва в някои участъци също се дължи на проблеми със зъбите.
У нас малко хора има дентална култура и посещават зъболекар само ако вече не могат да търпят болката в зъбите си. Една от причините е бедността на българите, но и немарливостта също е преобладаваща. Едва между 20 и 25% от средствата, отпускани от здравната каса за зъболечение на деца, юноши и възрастни, се оползотворяват. Останалите средства се връщат обратно в нея, тъй като хората не ходят на зъболекар дори когато имат право на безплатни пломби и профилактика.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *