Ползите от люспите на лука за здравето и превенцията от рак

Една от ползите на лука е в неговата кора и свойствата й за превенция на рак и други болести като сърдечно-съдовите

Учените са изследвали и открили, че в люспите на лука се съдържат полезни вещества, които са подходящи в превенцията на рак и укрепват сърдечно-съдовата система. Това тяхно заключение от изследванията е публикувано в Plant Foods за Human Nutrition. До скоро се мислеше, че люспите на лука са без никаква стойност.

Стопанските дружества в ЕС заедно с хранително-вкусовата промишленост отделят годишно по 500 000 тона люспи.

Ползите от люспите на лука за здравето и превенцията от рак

Ползите от люспите на лука за здравето и превенцията от рак

Учени от Великобритания и Испания откриха, че люспите на лука съдържат вещества полезни за здравето и са решили, че те могат да бъдат използвани за създаването на хранителни добавки. Водещият биолог от Автономния университет в Мадрид, Ванеса Бенитес, обясни в доклада си за фондация Spanish, която е за наука и технологии, че едно добро решение за справяне с люспите на неизползваният досега лук е да бъде употребен за суровина за създаване на хранителни добавки. Може да се използва външната обвивка, която е богата на хранителни вещества, съдържащи фибри, редовната консумация, на които води до укрепване на сърдечно-съдовата система и са полезни за храносмилателната система. Други полезни вещества в тях са фенолните съединения, които имат антиканцерогенни свойства. В много от люспите са открити и не малки количества фруктани, те са вещества помагащи за растежа на чревната флора, още и органични серни съединения, които намалят холестерола в кръвоносните съдове.

Заключението на ръководителя на изследването е, че трябва да се произвеждат хранителни добавки с люспите на лука, за да се оползотвори, като суровина и да се справят с отпадъците от тях.

Още за рака четете – ТУК

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *