Ползите за здравето от червения пипер

Червеният пипер е чудесна подправка и е много полезен за сърдечносъдовата система

Чушките са едни от подправките с много полезни вещества, които употребяваме често в кухните си. Един из между многото видове е червеният пипер, който е ценен главно заради вкусът, който носи на ястията. Той е богат на едно много полезно вещество – капсацин, което е много силен антиоксидант. Той носи и невероятни ползи за здравето като цяло, но и в голяма степен за сърдечносъдовата система.

Ползите за здравето от червения пипер

Ползите за здравето от червения пипер

Червеният пипер е богат също и на много други полезни вещества като витамин С, различни каротеноиди, които организмът преобразува във витамин А и са полезни за хора с недостиг на този витамин. Изследвания са доказали, че количеството на каротеноиди и витамин С в чушките се увеличава с тяхното узряване. С увеличаването на тези два витамина се забелязва и увеличаването на антиоксидантната сила или тя е пропорционална на количеството им в зеленчука.

В едно изследване публикувано във Великобритания, се описва как червеният пипер подпомага сърдечносъдовата система при животни. На тях е давано едно вещество от групата на каротеноидите капсантин, който се намира в червения пипер. Резултатът бил добър за здравето им. Техните нива на добрия холестерол HDL били високи, а нивата на липопротеините с ниска плътност и на триглицеридите спаднали и били ниски или в граници, които са безопасни за здравето. От това следва заключението, че подправката е полезна за сърдечносъдовата система.

Още за здравните ползи от червения пипер четете – ТУК

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *