Повече хора умират от преяждане, отколкото от глад

През последните 20 години гладът е отстъпил първото място по причина за смъртност на преяждането

 

В света най-голямата зло и причина за смъртност е гладът. През последните 20 години, обаче статистиката на Световната здравна организация сочи, че сега това не е така и главната причина за смъртност е преяждането.

Повече хора умират от преяждане, отколкото от глад

Повече хора умират от преяждане, отколкото от глад

У нас в едно телевизионно предаване казаха, че българинът е дебел. Като се огледаме навън виждаме доста хора, които са позакръглени. Не може да се каже със сигурност, но може би всеки трети човек е с наднормено тегло. При децата също се наблюдава доста закръглени.

Група учени направиха публикация, в която са описали своите заключения от проведени изследвания за причините за смъртността през последните 20 години. От техните заключения се вижда, че постепенно гладът като причина за смъртност е отстъпил място на преяждането и е заел второ място след него. На първо място по смъртност вече е преяждането и заболяванията, които се причиняват от него.

Според СЗО през 2010 г. са починали от преяждане и болести причинени от него са 3 млн. души, докато от глад и недохранване те са 1 млн. или 3 пъти по-малко. Тези данни се отнасят за Европа и Америка главно. За Африка обаче основна причина за смъртност си остава гладът и недохранването както преди.

Проф. Валентина Цанева от Варна съобщи, че у нас децата, които са с наднормено тегло са във възрастова група от 15 – 18 години, като техния процент е 12,6.

За разлика от другите страни у нас причината за затлъстяване не е в подобрения стандарт на живот, а точно обратното. Българинът е обеднял и това води до влошено качество на храненето. Повечето се тъпчат с каквото намерят, предимно с бял; хляб и евтини меса или манджи. Много хора не могат да си позволят да си купят нужните плодове и зеленчуци и друга качествена храна. Към това може да се прибави и обездвижването, което също е причина за затлъстяването.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *