Познайте от какво сте болен по ноктите на ръцете

Браздите по повърхността им са ранен симптом за ставни и артритни заболявания

Както състоянието на косата подсказва за някои здравословни проблеми, така и ноктите също могат да ни покажат дали имаме някакво заболяване. Те са своеобразно огледало за здравния статус на човек. Понякога външните белези са резултат от някаква механична намеса и не са сигнал за здравословен проблем, но има и такива, които ни подсказват да се замислим и най-малкото да си направим някои изследвания. За проблеми с ноктите по принцип се отива при дерматолог.
Ако дъгите в основата на ноктите са прекалено силно изразени например, това е знак за повишено кръвно налягане, а ако са добре очертани – за нормална сърдечно-съдова дейност. По-бледите дъги са признак на ниска артериално налягане, пише „24 часа“.

Познайте от какво сте болен по ноктите на ръцете

Познайте от какво сте болен по ноктите на ръцете

Следете и за промяна в цвета на ноктите. Нормалният е прозрачно розов. Ако пушите прекалено много, ноктите стават жълти и това е знак, че може да имате бронхит или пък синузит. Недостатъчното количество кислород в клетките пък прави ноктите синкавите. Това е един от знаците за бронхопневмония. Ако страдате от анемия, то ноктите ви са прекалено бледи и без блясък. Светло жълтеникавите подсказват, че най-вероятно страдате от гъбична инфекция. Това означава, че ако не я излекувате, след време ноктите ще се удебелят и ще станат трошливи. Браздите напречно по повърхността пък им са ранен симптом за ставни и артритни заболявания. Понякога под ноктите се появяват малки бели петънца, което е признак, че в организма ви липсва калций или пък страдате от хормонален дисбаланс.
Много твърдите нокти подсказват, че притежателя им има проблеми с кръвообръщението и е подложен на нервно напрежение. Меките нокти пък са характерни за хора, които са отпаднали физически. За проблеми със щитовидната жлеза могат да проверят хората, чийто нокти лесно се чупят. Ако ноктите ви растат прекалено бавно, се замислете дали не ви липсват физически натоварвания, от които кръвната циркулация е много бавна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *