За пречистване на кръвта помага тази билка

Една от билките за пречистване на кръвта е драковата паричка, намираща приложение и при екземи, високо кръвно налягане, задух и диария

Драковата паричка е позната още и с имената черен трън, йерусалимски трън, драка, чалùя и джигра. Тя е силно обширно разклонен бодлив храст с разклонения от основата и достига височина от 2 до 3 метра. Една от лечебните му ползи е способността му да пречиства кръвта. Други билки полезни за тази цел са черната ряпа, киселият трън, очанката, лобелията, махонията, лапахото, дивият ямс (диоскорея), белият трън и киселецът, те действат чрез прочистване и освобождаване на токсини от черния дроб и ендокринната система.

За пречистване на кръвта помага драковата паричка

За пречистване на кръвта помага драковата паричка

Полезни са също и черешите, всички храни съдържащи антиоксиданти, зеленият чай, лечебното гладуване и други.

Плодът на драковата паричка представлява суха полусферична неразпуклива костилка с дисковидна форма. Той цъфти от месец юни до септември, а плодовете узряват през юли до ноември, тогава те се берат. Расте до 600 метра надморска височина по низините и предпланините на почти цяла България, сред храсталаци и дъбови гори.

Плодовете на билката притежават рамноглюкозиди, които служат се ползват от фармацията за медикаменти за очистване на дебелото черво.

За приготвяне на чай се вземат 2 супени лъжици и се накисват в половин литър вряла вода за 10 минути. Всеки ден се пие 4 пъти на гладно по 120 мл.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *