При анемия, запек и наднормено тегло яжте спанак

По съдържание на белтъчини полезният спанак отстъпва само на бобовите култури

В спанакът се съдържат 10 незаменими аминокиселини, които са жизненоважни за функционирането на организма и които той не може да си синтезира сам.

Освен това полезният спанак е богат на соли на калция, калия, желязото, фосфора и др.

В листата на прекрасният зеленчук има и значителни количества от витамините C, K, B1 и B2, P, E, както и каротин (провитамин A) и фолиева киселина.

Добре измити и изчистени от пръст и песъчинки, листата на спанака се използват за приготовлението на салата, в която те запазват в непроменен вид съдържащите се в тях витамини и микроелементи.

При готвене количеството на витамин C намалява около три пъти, но останалите ценни съставки на растението се запазват.

Освен за супа, листата на спанака се използват за приготовление на пюрета, сосове и други ястия.

Високото съдържание в спанака на витамин C и на лесно усвоими от организма железни съединения прави този зеленчук изключително полезен за хората с анемия, а също и за децата, и за бременните жени при които е налице усилено кръвотворене.

Богатият витаминен състав на растението го прави незаменим при пролетна умра и изтощение на организма вследствие на заболяване или на физическо претоварване.

Пак поради богатството му на витамини, а също така и поради богатството му на целулоза и поради ниското му съдържание на калории спанакът се препоръчва за хора с наднормено тегло, със захарен диабет, с високо кръвно налягане и с исхемична болест на сърцето, придружени от повишен кръвен холестерол.

Целулозата на спанака, освен че спомага за елиминиране на излишния холестерол от организма, стимулира чревната перисталтика.

Ето защо е препоръчително спанакът да присъства редовно на трапезата на хора с запек, с хемороиди и с разширени вени – заболявания, провокиращи се и влошаващи се от запека.

Слава Петрова

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *