При главоболие и ревматизъм помага това растение

Ако често Ви спохожда главоболие или ревматизъм, може да Ви бъде полезен люлякът

Растението люляк е декоративен храст висок до 5 метра, притежаващ листа с яйцевидна форма, целокрайни, заострени, а дръжките им стигат до 4 см. Цветовете им са много красиви, разкошни, събрани в съцветия с гроздовидна форма. Чашката им е с 4 зъба. То е полезно при главоболие, но не под формата на отвара.

Родината на люлякът е Персия, но е разпространен из цяла Европа и Азия. Вирее на надморска височина до 600 метра по сухи и варовито скални места из цялата страна. Цветовете на цвят са бели, розови или виолетови, имат венчета с разперена коронка с 2 тичинки.

При главоболие и ревматизъм помага люляк

При главоболие и ревматизъм помага люляк

Той цъфти през април-юни и тогава се берат цветовете и листата за медицински цели. Цветовете се сушат при 35 градуса температура, вкусът им е нагарчащ, но имат приятен аромат. По време на цъфтежа се берат също и листата. Те се сушат при 45 градуса температура.

Цветовете съдържат витамин С, органични киселини, соли, етерично масло, гликозиди, фарнезол и други. Листата – синегрин, гликозиди, витамин С и други.

Лечебните свойства на люляка са полезни при задух, безапетитие, диария, действа запичащо, потогонно и понижава температурата. Цветовете намират приложение за епилепсия, а листата се използват при малария.

Спиртната настойка от цветовете на люляка намират приложение при ревматизъм, отлагане на соли, шип на петата. Заливат се изсушени цветове със спирт в съотношение 1:10 и престояват 10 дни. Настойката се използва за компреси и за разтриване.

При главоболие може да наложите болното място с листо от люляк предварително измито с вода. Това помага и при гнойни рани.

За една друга полезна билка четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *