При хемороиди трябва да спазвате определен хранителен режим

Ако страдате от хемороиди, трябва да спазвате лечебна диета,

която трябва да е насочена към нормализиране функцията на червата и отстраняване причините, водещи до запек или диария.

Правилният хранителен режим е важен фактор не само за профилактика, но и за лечение на неприятните хемороиди.

Такива състояния като запек или диария само провокират обострянето на заболяването.

Изборът на правилна диета е строго индивидуален, съобразен с особеностите на организма и причините за възникването на хемороиди.

Храненето трябва задължително да е редовно, по малки порции 4-5 пъти на ден и да бъде приемано по едно и също време.

Необходимо е от менюто да се изключи алкохола, острите пикантни и пушени храни, тъй като те допринасят за разширяване на венозната мрежа в болезнената област и нарушават притока на кръв.

Продуктите, съдържащи животински протеини като месо, риба, яйца, извара, предразполагат към по-запечен стомах и трябва да се консумират по-рядко.

По същия начин, дългосрочното придържане към прекалено лека диета, може да доведе до нарушаване на изхождането и да обостри болезнените хемороиди.

При наличие на такъв проблем в основата на диетата трябва да стоят храни, богати на фибри, като сурови или варени зеленчуци и плодове в големи количества, черен хляб, кисело мляко, мед, елда, овесена каша.

Необходима е обилна консумация на течности, до 2 литра на ден на вода, сокове, компоти.

Силният чай и какаото трябва да се консумират умерено.

Препоръчително също така продукти като месо, риба, яйца, извара да се консумират в умерени количества, а приготвените от бяло брашно бял хляб, франзели и други тестени изделия, да бъдат силно ограничени, а ако може и въобще да не се консумират.

Ако диетата при хемороиди е изготвена с цел са се избавите от диария, преди започването й, е необходимо да се консултирате с лекар специалист, тъй като често диарията е симптом на по-сериозно заболяване на стомашно-чревния тракт.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *