При рани от изгаряния ще ви помогне растението бял крем

Растението бял крем е декоративно и се среща по паркове и градини, едно от здравните му приложения е при рани от изгаряния

Растението бял крем расте навсякъде из страната, но предимно там, където има по-топли места. То е декоративно и се среща по паркове и градини, едно от здравните му приложения е при рани от изгаряния.

Цветовете му съдържат слузни вещества, етерично масло, флавоноиди и други. За здравни нужди се използват пресните цветове, понякога и луковиците.

При рани от изгаряния ще ви помогне растението бял крем

При рани от изгаряния ще ви помогне растението бял крем

Лечебното действие на растението е за зарастване на рани, при изгаряне се използват извлеци от него смесени с рафинирано масло. Същата смес помага и при болки в ушите. Свойството му да заздравяват рани е по-силно от това на звъниковото масло. Белия крем има също и противовъзпалително, пикочогонно, обезболяващо и противооточно масло. Помага при сърбежи по кожата, при мазоли, кожни екземи и за след радиодермит. Листата накиснати в чист спирт се използват и за херпесни рани.

Белия крем намира приложение при бавно заздравяващи рани, вторично замърсени рани, изгаряния от рентгенов апарат, рани от изгаряния, контузии, гнойни рани, обикновен херпес и други.

Върху раните се слага обикновен компрес с 5% чай от растението. При начална форма на херпесни инфекции се прилага 20% екстракт от билката със спирт.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *