При ревматизъм и високо кръвно помага билката блатен тъжник

Билката блатен тъжник е полезна при ревматизъм, стомашни и чревни болки, има противовъзпалително действие и се прилага и за други здравни проблеми

Билката блатен тъжник ( Filipendula Ulmaria (L) Mahim) е от семейството на Розоцветни  и е мнгогодишно растение с височина до 2 метра. То е често срещано тревисто растение в България и Европа на височина до 2500 метра. То е полезно не само при ревматизъм и високо кръвно, но и за десетки други болести. Един важен за него факт е, че може да бъде заместител на аспирина и върбовите клонки, при това, без да дразни стомаха, което е много важно. Тук е важно да отбележим, че билката е противопоказана за хора чувствителни към аспирина и които поради различни здравни проблеми не трябва да го пият.

При ревматизъм и високо кръвно помага блатен тъжник

При ревматизъм и високо кръвно помага блатен тъжник

За лечебни цели се използва цялото растение – надземните части и корените. В противовес на името си билката носи радостно настроение и помага за премахване на депресията. То е известно още и с името брястолистно орехче. Расте предимно из планините по влажни места, мочурища, ливади.

При направен експеримент през 1969 г. е установено, че алкохолният и етерният екстракт, понижават кръвното налягане под 40% в продължение на малко повече от 20 минути.

Блатният тъжник предпазва стомашно чревния тракт от висока киселинност и е по-добър от аспирина в това отношение, че не дразни храносмилателните органи, а даже е много нежен. С намаляването на киселинността в стомаха и в целия организъм той е полезен при ревматизъм и артрит, като облекчава болката, но не както лекарствата против възпаление. Действа и диуретично, което е ефективно при асцит и някои отоци, намира приложение при плеврит, пясък на бъбреците, подагра, има потогонно, противовъзпалително, аналгетично, астрингентно (това означава, че уплътнява тъканите и намалява секрециите) действие и както казахме за десетки болести в това число някаква полза има и при рак, заради антикиселинното си действие.

Демир бозан билки за бъбреци

За една друга полезна билка четете – ТУК.

Блатен тъжник рецепта

Блатен тъжник рецепта

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *