При ревматоиден артрит вземете мерки навреме

Ревматоидният артрит започва като на шега и завършва в инвалидния стол, затова се погрижете още при първите симптоми

Ако сте забелязали, че ставите ви по пръстите на китките, лакътя, колената са се увеличили и са подути, имате болка и оток, когато около засегнатите участъци е топла, трябва да знаете, че това са първите симптоми на артрит. В началото болестта се проявява като най-обикновено остро респираторно заболяване с неразположение, умора, усещане за скованост, леко повишена температура. Постепенно всички симптоми отшумяват, но остава най-опасния – болките в ставите и сковаността.

артрит

Ревматоидният артрит започва като на шега и завършва в инвалидния стол, затова се погрижете още при първите симптоми

В по-напреднал стадий китките на ръцете и стъпалата стават като вдървени, отказват да работят с пълна сила, особено сутрин след като станете от леглото. С всяка следваща сутрин отоците и сковаността при артрит се засилват и едва ли не стъпвате като робот сутрин, докато вечер нещата се нормализират.
Ако на този етап посетите лекар специалист, може да прекратите развиващия се процес, тъй като докторът може да ви назначи специална терапия и да ви изготви диета, която трябва да спазвате за артрит.
Ако обаче не се погрижите за себе си, ставите продължават да се уголемяват, а кожата около и над тях се зачервява и става по-топла, което подсказва за силен възпалителен процес, заради който започва да се появява и болка.
С времето възпалението може да премине, но ставите ще променят формата си, ще се деформират, движението ще се затрудни. В тежките случаи измененията могат да се окажат дотолкова сериозни, че човек може да стане инвалид.
Много е трудно ревматоидният артрит да бъде разпознат в ранни стадии, затова най-често болният се обръща към лекар, когато вече болестта е в по-напреднал стадий.
При артрит най-полезните храни са риба и рибено масло, джиндижифил, къри. Добре е да се ядат повече алкални храни, които да ограничат отрицателното въздействие върху ставите на киселинните продукти. Много е полезна настойката от брезова кора.
Изследванията показват, че растението босвелиа, целината и копривата също могат да бъдат полезни за лечение на ревматоиден артрит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *