При висока кръвна захар се влошава паметта

Според едно скорошно проучване, направено от група учени, при висока кръвна захар може да се очаква и по-лоша памет, пише за любопитното откритиe сайтът ezine.bg

Те уточняват обаче, че такава зависимост се наблюдава и при хора, които не са болни от диабет, а при висока кръвна захар може даже да се стигне дори и до загуба на паметта.

При висока кръвна захар се влошава паметта

Според едно скорошно проучване, направено от група учени, при висока кръвна захар може да се очаква и по-лоша памет

Шокиращите изводи са направени на базата на резултати от изследване, в което вземат участие 141 души, чиято средна възраст е 63 години, но никой от участниците не страда от диабет.

В първата част на изследването на всички доброволци е направен кръвен тест, чрез който се определя точното ниво на глюкозата в кръвта.

Във втората част се сканира главният мозък, за да се измери хипокампа – рогова гънка, изолирана с бяло мозъчно вещество и обединяваща информацията, която достига до нея от различни части на мозъка. Хипокампът е част от сивото вещество на мозъка и е изграден от общо три части. Той играе изключително важна роля при създаването на спомени, при мотивацията и проявата на агресия. Тези от доброволците, които имат ниски нива на кръвната захар, имат по-голям обем на хипокампа, съобщават изследователите.

След като мозъците им са сканирани, доброволците в изследването са подложени и на един специален мемо-тест. Тридесет минути по-рано на всеки от един от тях са казани 15 думи, които те трябва да се опитат да си спомнят по време на въпросния тест. Получените резултати показват, че тези от участниците, които са с по-ниски нива на кръвната захар, проявяват значително по-добра памет и се справят по-добре с теста, отколкото онези, които са с висока кръвна захар.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Едно друго изследване, свързано с кръвната захар, се провежда от специалисти на Гугъл. От компанията заявяват, че до няколко години ще могат да се създадат контактни лещи, чрез които болните от диабет ще контролират кръвната си захар. До тяхното появяване обаче има още поне пет години, заявяват специалистите, които участват в разработването им.

При висока кръвна захар се наблюдава трайно дехидратиране на клетките, водещо до смущения в дейността на много органи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *