Приготвяне на здравословна закуска от сурови ядки

Суровите ядки можем да си ги ядем и без преработка, но има и друг вариант под формата на майонези и други

Ядките са източник на белтъчини, микроелементи, витамини и други полезни вещества. В голяма степен те могат да бъдат заместители на месото както и бобовите храни, когато се наложи. Приготвяне на здравословна закуска от сурови ядки може да ни е от полза да си набавим нужните калории в началото на деня, както и на всички останали необходими хранителни вещества.

Предлагаме Ви рецепта за приготвяне на домашна майонеза от сурови ядки.

Приготвяне на здравословна закуска от сурови ядки

Приготвяне на здравословна закуска от сурови ядки

За целта ще са необходими следните продукти: сурови ядки по избор или смесени от няколко вида – бадеми, орехи слънчоглед или други (фъстъците е желателни да се избягват, защото съдържат и някои вещества вредни за здравето), растителна мазнина, за предпочитане е зехтин, един среден лимон, една супена лъжица сол. Ядките се накисват във вода за около 6 часа и след това се пасират с малко добавена вода. Така се получава сурово ядково мляко, което може да употребява и така без никакви други добавки и е особено подходящо за възрастни хора, които имат проблеми със зъбите и не могат да дъвчат. Някои ядки като орехите съдържат много мазнини и майонеза от тях може да се приготви с по-малко добавена мазнина.

Пропорцията вода към ядки може да е с по-малко от половината количество да е вода с цел по-гъсто сурово ядково мляко, мазнината е около 2 чаши. Първо се блендира ядковото мляко и се добавя мазнината към него, след това се добавя сокът от лимона и на края солта и подправки по избор.

Може да се направи и по-лесен вариант – само смлени сурови ядки в чопър даже и без накисване с вода или без нея както намерите за по-вкусно и желателно. Получава се също много добро ядково ястие. както казахме особено за хора със зъбни проблеми. Може да се яде не само на закуска, а при всяко ядене, например за вечеря.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *