Репички против рак на дебелото черво и за здрави бъбреци

В сезона на прекрасните свежи репички – хапвайте ги, за да се предпазите от рак на дебелото черво и за здрави бъбреци

Рано на пролет всеки вече е зажаднял за зелена салата с марули, пресен лук и репички, които да заменят солената туршия през зимата. Всички тези продукти са много полезни за организма ни, но пресните репички се оказват с изключителни полезни за здравето ни. Те се грижат за здравето на бъбреците ни и предпазват от рак на дебелото черво.
В малките свежи репички, които са много бедни на калории и което ги прави много подходящи за отслабване и поддържане на фина фигура, има големи количества антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри.

рак на дебелото черво

В сезона на прекрасните свежи репички – хапвайте ги, за да се предпазите от рак на дебелото черво и за здрави бъбреци

Съставът им включва витамин С, фолати, витамин В6, рибофлавин, тиамин и минерали като желязо, магнезий, мед и калций. Всичко това ги прави изключително подходящи за здрави бъбреци и за предпазване от рак на дебелото черво.
Репичките съдържат и етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява дейността на храносмилателната система, като предпазват от развитие на рак на дебелото черво.
В 100 г репички има около 15 милиграма витамин С, който бори стреса, спомага за обмяната на мастните киселини и помага за образуването на някои ензими.
Заради голямото количество антиоксиданти и витамин С, репичките са много полезни в борбата с рака, възпаленията и засилването на имунитета.
Учени от университета в Охайо са открили, че веществото антоцианин, който придава червения цвят на репичките, помага за забавяне растежа на туморните клетки при рак на дебелото черво.
Репичките се грижат и за здрави бъбреци, тъй като противовъзпалителните им свойства защитават органите от инфекции.
Затова лекарите съветват да си правите повече салати, в които се използват репички. Освен зелена салата, може да си нарежете и такава само от репички, или пък да си ги хрупате вместо други вредни храни през деня. Така ще се предпазите от много болести и ще бъдете защитени от развитие на рак на дебелото черво.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *