Рискът от инфаркт в студа нараства

Студът сериозно увеличава случаите на инфаркт и стенокардна атака,

пише trud.bg, позовавайки се на доц. Иво Петров, председателят на Дружеството на кардиолозите в България

Това е така, тъй като ниските температури са причина за т.нар. вазоспазъм, при който съдовете се свиват и се получава завихряне на кръвта, което пък е предпоставка за образуването на тромб, а след това да се стигне и до инфаркт.

Типичната стенокардна болка е когато се излиза от топло на студено, когато се стига до въпросния вазоспазъм, сърдечното кръвоснабдяване се нарушава и се появява гръдна болка.

Ниските температури предизвикват също така и стрес, който пък е една допълнителна причина, тъй като повишава адреналина и засилва спазъма на съдовете, както и склонността към тромбообразуване, което увеличава риска от инфаркт.

Лекарите съветват пациентите, които са с установена патология на съдовете на сърцето (коронарна), на мозъка (каротидна) или на крайниците (периферна) да избягват резките температурни разлики.

Ако човек е с оплаквания и болки в гърдите след излизане от топло на студено, то той трябва да потърси кардиолог, за да се преценят възможните рискове от един по-сериозен сърдечносъдов инцидент, като например инфаркт.

Сърдечносъдовите заболявания вече са толкова често срещани, че уязвимата група от населението в студа е доста голяма.

Последните данни показват, че само от хипертония са засегнати 33% от населението ни, което прави около 2,4 млн. души.

Хипертонията изисква едно дълготрайно лечение, тъй като трябва да стане „превключване“ на съдовите рецептори, които да поддържат нивото на артериалното налягане, което е желателно за здравето на пациента.

Това обаче изисква много време, а в голяма част от случаите терапията продължава до края на живота.

Много често обаче пациентите самоволно спират лечението си, а друга част прибягват до самолечение, започвайки да пият лекарства, препоръчани от близки и познати.

Спирането на лечението обаче крие риск, тъй като съществува риск стойностите на артериалното налягане да се повишат повече от първата терапия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *