С какво да се храним, ако имаме камъни в жлъчката

Необходима е противовъзпалителна диета, която се състои от повечето плодове и зеленчуци

Почти всяка пета жена над 40 години, която страда от затлъстяване, има и камъни в жлъчката. Това състояние не винаги се проявява бурно и болезнено, затова може да имате камъни в този важен орган, а да не знаете. Но има и моменти, когато кризата ни застига, обикновено през нощта, особено ако сте прекалили с мазните, пържени храни и сте си пийнали повечко.

Необходима е противовъзпалителна диета, която се състои от повечето плодове и зеленчуци

Необходима е противовъзпалителна диета, която се състои от повечето плодове и зеленчуци

За да стопите тези образувания в жлъчката си, може да го направите много лесно – просто трябва да минете на диета и да се храните предимно с течна храна и то по-специална. Трябва да избягвате всякакви мазни меса, сланини, тлъсти мръвки, салами, колбаси, мазни риби и пържени храни. Освен това е хубаво да не се храните с тестени изделия, да не ядете жълтъка на яйцето, да се откажете от спанак, лапад и други образуващи камъни в жлъчката храни.
Въпреки че могат да не са толкова опасни, камъните в жлъчката могат да провокират инфекциозни организми като Ешерихия Коли и Бактероидес, които да доведат до допълнителен стрес за черния дроб и жлъчния мехур.
Ферментиралите храни и пробиотиците в този случай ще ви свършат работа, за да се опитате да стопите конкрементите. Необходима е противовъзпалителна диета, която се състои от повечето плодове и зеленчуци, животински продукти от хранени с трева животни и здравословни източници на мазнини като авокадо, кокосово и маслиново масло. Може да се ядат пресни несолени краве или козе сирена. Храните, които са богати на органични киселини и естествени ензими са особено важни за цялата храносмилателна система, включително и за черния дроб и жлъчния мехур. Тези храни включват ябълков оцет, прясно изцеден лимон, комбуча, кисело зеле. Храни, обогатени с пробиотици като сурови млечни продукти, ферментирала суроватка и кефир, са изключително полезни.
Трябва да се приучите да давате почивка на жлъчката поне за 12 часа. Ако го направите и за 24 часа, ще е още по-хубаво. Така ще можете да влезете в цикъл, който да прочисти черния дроб и други органи във вашето тяло.
Ако имате проблеми с камъните в жлъчката, трябва да направи 1-2 дена течна диета с много вода и лимон, както и кисело мляко и пресни зеленчукови сокове. Добре ще е само веднъж на ден да ядете твърдата храна, а останалите храненнея да са със съкове, айрян, вода или бистри естествени зеленчукови бульони.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *