Състоянието на ноктите може да подсказва за рак

Измененията в ноктите може да са сигнал за редица заболявания, сред които сърдечносъдови проблеми, астма и рак на кожата, пише сайтът ezine.bg

1. Квадратните широки нокти могат да са знак за хормонални нарушения.

2. Чупливите нокти могат да са белег за недостиг на желязо в организма, за проблеми с щитовидната жлеза, с кръвообращението или за нарушена бъбречна функция.

Състоянието на ноктите може да подсказва за рак

Измененията в ноктите може да са сигнал за редица заболявания, сред които сърдечносъдови проблеми, астма и рак на кожата

3. Тънките или пък тънките и плоски нокти, които са с формата на лъжица, индикират за наличие на анемия или пък за дефицит на витамин В12. Ноктите могат да посивеят или потъмнеят, ако са изложени често на някакви химически вещества (най-често белина) или на вещество, към което човек проявява алергия.

4. Дълбоките сини легла на ноктите са знак за белодробно заболяване като емфизем или астма.

5. Зеленикавите нокти, в случай че не се дължат на някаква локална гъбична инфекция, е възможно да се дължат на вътрешна бактериална инфекция.

6. Малко черно парче или пък частица под ноктите може да е белег за инфекциозни ендокардити, сериозни сърдечни инфекции, някакви други сърдечни заболявания или пък нарушения в кръвния поток.

7. Полубелият нокът, който е с тъмни петна по върха, може да сочи бъбречно заболяване.

8. Тъмносинята издутина, изолирана в нокътното легло, може да е признак за кожен рак.

9. Грапавините на повърхността или нокътни ръбчета са белег за ревматоиден артрит.

10. Излющения и нащърбен нокът, както и чупещ се лесно, говори за общ хранителен дефицит и недостиг на солна киселина, протеини и минерали.

11. Разслоените нокти. Вертикалните слоеве показват лошо общо здравословно състояние, проблеми в бъбреците, недостиг на желязо, лошо усвояване на хранителните вещества. Хоризонталните слоеве могат да се дължат на силен психичеки или физически стрес.

12. Белите линии вероятно посочват проблеми с черния дроб.

“Фигурин

13. В случай че бялата област в основата е оцветена в червено, това може да е знак за сърдечни заболявания, а ако е в синьо – за тежки метални отравяния.

14. Белите нокти са знак за чернодробно или бъбречно заболяване и/или анемия.

15. Белите нокти, които са с розово до върховете, са индикация за цироза.

16. Жълтите нокти или пък повдигнати върхове говорят за вътрешни проблеми –диабет, респираторни заболявания, проблеми с лимфната система и чернодробни нарушения.

17. Върхове, извити надолу, може да са знак за болест на черния дроб, сърцето или някакво респираторно нарушение.

При всеки случай, когато имаме някакви съмнения, можем да се обърнем към лекар, за да разберем дали случайно не страдаме от някое опасно заболяване, сред които рак на кожата, астма или сърдечносъдово заболяване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *