Съвети за здрави очи и добро зрение

За здрави очи и добро зрение най-добрият профилактичен ефект се получава, ако редовно правите упражнения и се храните здравословно

Профилактиката на влошеното зрение включва много компоненти, включително и спазване на тези правила за хранене, които са приети за профилактика на атеросклерозата. Защото в очите ни има много кръвоносни съдове, не по-малко, отколкото в другите органи.
Най-добрият профилактичен ефект за здрави очи може да се получи, ако редовно правите упражнения. Например да фиксирате погледа си на крайчеца на носа, на пространството между веждите, на дупка в стената на разстояние 50 см.

здрави очи

За здрави очи и добро зрение най-добрият профилактичен ефект се получава, ако редовно правите упражнения и се храните здравословно

Във всяко едно от тези положения трябва да задържате погледа си в продължение на 1-2 минути. След това затворете очите и им дайте възможност да си починат. Тези упражнения се правят по два пъти на ден – сутрин и вечер. Извършват се в продължение на 10 минути за здрави очи и добро зрение
Очните нерви се тонизират с масаж на очите. Той включва поглаждания на затворените очи с крайчетата на пръстите. Както и лек масаж на клепачите с цяла длан. Най-удобно е да масажирате очите си с двата пръста – показалеца и средния. В долния край на клепачите пръстите трябва да се движат в посока от слепоочията към носа. В горния край – в противоположна посока – под веждите. Движението се повтаря по 10-15 пъти.
Добър стимул за очите е студената вода. Сутрин потапяйте лицето си по 3-4 пъти в студена вода за 3-4 секунди или се напръсквайте обилно в областта на очите.
Много полезно за здрави очи и добро зрение е да поседите и известно време да погледате тихата водна повърхност на езеро или басейн. Това стимулира нервната система и очните нерви.
Разбира се, с всичко това трябва да се занимавате редовно. Не забравяйте и за активния начин на живот. Тренирайки тялото си, вие тренирате и своите кръвоносни съдове, мускулите, а значи и очите си.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *