Шипка при анемия, за здрави бъбреци и чист черен дроб

Шипката помага доказано и ефикасно при различни заболявания като анемия, скорбут, пие се за здрави бъбреци и чист черен дроб

Още от хилядолетия хората са познавали и използвали лечебната сила на шипката – правили са отвари и чайове и са ги прилагали. До ден днешен шипката, с богатото си витаминно съдържание и полезни свойства за човешкия организъм е неотменна част от здравословния начин на живот.
Хиляди хора излизат сред природата и си берат шипки, сушат ги и ги използват след това за чай, отвари, мармалад и всякакви други полезни неща.

анемия

Шипката помага доказано и ефикасно при различни заболявания като анемия, скорбут, пие се за здрави бъбреци и чист черен дроб

Природолючителите знаят, че чай от шипки се използва за здрави бъбреци и за прочистване на черния дроб. Познавачи на лечебните свойства на билките знаят че шипката е известна с това, че е средство против анемия, скорбут, за подобряване обмяната на веществата, при чернодробни и бъбречни заболявания, срещу простуди.
Преди години хората са използвали шипката за лечение на кучешки бяс, след това шипката се превърнала в средство за лечение на болестни състояния, известни днес като авитаминози.
От векове този плод е символ на здравето и дълголетието. Той ни опазва от много болести и ни помага ни да се избавим от тях.
При анемия се препоръчват ежедневно да се прави шипкова отвара – две пълни чаени лъжички изсушена шипка за една чаша вода. Тази порция се изпива за един ден, по три пъти след хранене. Правете това поне месец, ако искате да се почувствате по-добре.
Сиропът от шипка е особено подходящ за бебета и малки деца като хранителна добавка. Мармаладът и желе от шипка пък е вкусна закуска, която можете да добавите към мюсли или върху филийка пълнозърнест хляб.
Може да си направите и специално питие от шипки. При приготвянето му плодовете не се подлагат на термична обработка. Шипките се заливат със захар и вода и престояват 5-6 дни. Готовата напитка, гарнирана със сушени боровинки, се превръща в освежително, ароматно и здравословно питие. Тази напитка е полезна също и при анемия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *